Forum .:Rock 'n Metal:. Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

sztuka kulinarna (poza tym plebiscyt na potrawę roku 1971)

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum .:Rock 'n Metal:. Strona Główna -> Inne dziedziny sztuki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Surfin' Moon
Nosal
Nosal



Dołączył: 01 Gru 2014
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Od Basi
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:02, 10 Lipiec 2015 Temat postu: sztuka kulinarna (poza tym plebiscyt na potrawę roku 1971)

robię
ryż po chińsko-brazylijsku
Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
che
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 1967
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:12, 10 Lipiec 2015 Temat postu:

Gratulacje.
Czy to zdjęcie z fejsbuka?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vilverin
Brodacz
Brodacz



Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 2423
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wielkie Księstwo Krakowskie/Królestwo Galicji i Lodomerii.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:17, 10 Lipiec 2015 Temat postu:

Fajny temat Smile


Kaszanka z cebulą. Moje chyba lepsze nie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
che
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 1967
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:51, 10 Lipiec 2015 Temat postu:

Dziwna ta kaszanka. Domyślam się, że to jakiś swojak, nie ze sklepu, ale i tak dziwna (nie wygląda jak żużel Very Happy )
Musztardą ją traktujesz? Cuda na kiju!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
megadziobak
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 1492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: tak
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:53, 10 Lipiec 2015 Temat postu:


mienso
(zdjęcie archiwalne)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vilverin
Brodacz
Brodacz



Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 2423
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wielkie Księstwo Krakowskie/Królestwo Galicji i Lodomerii.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:12, 10 Lipiec 2015 Temat postu:

Tak po prawdzie to znalazłem w internecie Smile

Nie mniej kaszanka z musztardą jest pyszna. Ta na zdjęciu jest swojskiej roboty, niezbyt mocno przysmażona - dlatego ma taką a nie inną konsystencję.

Maciek - to kurczak?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
megadziobak
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 1492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: tak
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:42, 10 Lipiec 2015 Temat postu:

wieprzowina, nie pamiętam co dokładnie, pewnie łopatka albo karkówka, albo obie te rzeczy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kobaian
Brodacz
Brodacz



Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 3805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 40 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:22, 13 Lipiec 2015 Temat postu:

Cukinia zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Może być też kabaczek albo bakłażan. Polecam: [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kobaian dnia Pon 17:23, 13 Lipiec 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gharvelt
Dżonson
Dżonson



Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 681
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:29, 21 Listopad 2015 Temat postu:

Dobry temat, i nazwa jak najbardziej adekwatna. Sam również od jakiegoś czasu coraz chętniej próbuję swoich sił w kuchni, eksperymentując z przygotowywaniem różnych potraw, zwykle biorąc na warsztat przepisy, które mnie zainteresują, a które następnie trochę modyfikuję według własnych upodobań. Ponieważ nie mam (jeszcze) konta na Instagramie, wrzucę kilka fotek tutaj.




De volaille
Wersja przekształcona, w środku z mozzarellą. Plus ziemniaki, których niestety najczęściej używam w roli zapełniacza, sporadycznie zamiast nich stosując ciemny makaron/ryż.




Sznycel wiedeński
Dość tradycyjnie, z mięsa cielęcego, smażony na maśle.




Indyk w sosie na winie
Delikatne mięso i sos o właściwej konsystencji.




Kurczak po malezyjsku
W ostatnich tygodniach robiłem te danie 2 razy, pikantno-słodkie (wśród składników także miód), smak i zapach wyraźnie kojarzacy się z kuchnią azjatycką.




Kotlety prowansalskie
A to już dzisiejsza próba, szynka wieprzowa z przyprawami prowansalskimi, panierka z serem, na maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pawliq88
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Krakowa

PostWysłany: Nie 18:50, 22 Listopad 2015 Temat postu:

Zajebisty temat, uwielbiam gotować Very Happy Ostatnio robiłem skrzydełka ala KFC Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pawliq88
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Krakowa

PostWysłany: Nie 18:55, 22 Listopad 2015 Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Zapiekanka kurczakowo - ryżowa

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Tortilla z kurczakiem

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Zapiekanki z pieczarkami i serem

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Placki ziemniaczane

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Zestawik Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Coś bardziej lekko stawnego

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

wieprzowinka

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Ryż z kurczakiem pieczarkami kukurydzą papryką i serem na patelni

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

De Volaille czyli klasyka

Sory za jakość - robione telefonem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pawliq88 dnia Nie 20:26, 22 Listopad 2015, w całości zmieniany 11 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kobaian
Brodacz
Brodacz



Dołączył: 04 Cze 2010
Posty: 3805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 40 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:02, 22 Listopad 2015 Temat postu:

Nie mam zdjęć co prawda, ale ja ostatnio nauczyłem się pichcić parę dań w związku z tym, że przeszliśmy z dziewczyną na dietę. Z ciekawych smaków wymienić bym mógł dynię z ciecierzycą w sosie curry, albo sałatka z granatem.

Przy okazji jest to moja odpowiedź na sytuację polityczną Europy - dziś ciecierzyca, jutro granat. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pawliq88
Hipopotam
Hipopotam



Dołączył: 28 Maj 2013
Posty: 1347
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Krakowa

PostWysłany: Nie 19:13, 22 Listopad 2015 Temat postu:

gharvelt napisał:
Dobry temat, i nazwa jak najbardziej adekwatna. Sam również od jakiegoś czasu coraz chętniej próbuję swoich sił w kuchni, eksperymentując z przygotowywaniem różnych potraw, zwykle biorąc na warsztat przepisy, które mnie zainteresują, a które następnie trochę modyfikuję według własnych upodobań


Ja robię podobnie, możemy powymieniać pomysły. Te kotlety prowansalskie co wrzuciłeś też robiłem są zajebiste tylko nie zrobiłem fotki. Sekret tkwi w dobrym rozbiciu mięsa żeby było płaskie na maksa.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pawliq88 dnia Nie 19:15, 22 Listopad 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gharvelt
Dżonson
Dżonson



Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 681
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:37, 25 Listopad 2015 Temat postu:

Miła niespodzianka, że są tu także inni entuzjaści gotowania. Zdjęć mam trochę więcej, niestety rzadko spisuję sobie same przepisy wraz ze zastosowanymi modyfikacjami - jeśli nie spamiętam, to przy powtórnym wykonywaniu tej same potrawy pozostaje mi free improvisation Smile Z kotletami prowansalskimi racja, najlepiej żeby mięso było mocno rozbite, i właściwie tak zrobiłem - za to panierka wyszła mi dosyć spora oraz chrupka, ale to też dobrze. Niestety, tymczasowo jestem ograniczony ze względu na warunki - np. żadnych zapiekanek czy innych dań pieczonych bez piekarnika robić nie mogę. Całe szczęście, wszystko wskazuje na to, że w następnym miesiącu czeka mnie przeprowadzka (druga w tym roku...) i tym razem już będę miał do dyspozycji większą oraz lepiej wyposażoną kuchnię, wówczas się rozkręcę Smile I powrzucam później co ciekawsze efekty moich prób.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum .:Rock 'n Metal:. Strona Główna -> Inne dziedziny sztuki Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin